Stress verminderen - 4 praktische tips!

Terug

Vier simpele ingrepen om direct je stressniveau te verlagen

Geplaatst op: 21/09/2020

Tijd doorbrengen in de natuur leidt tot ontspanning en een lager stressniveau. Uit onderzoek blijkt dat mensen 15% productiever zijn in een groene omgeving en bovendien minder gezondheidsklachten ervaren. Onderzoek van de WUR toont aan dat werknemers zich in een ruimte met planten 20% minder ziek melden. Dat is natuurlijk mooi ;-) maar het is lang niet altijd haalbaar om gedurende de werkweek het bos in te lopen. Als we nu een beetje omdenken en jij niet het bos inkunt, kan het bos misschien naar jou…

Vier tips om stress te verminderen:

#1 Kijk naar groen

Vijf minuten kijken naar groen helpt al om je stressniveau omlaag te brengen. Mijn bureau heb ik zo neergezet dat ik vanaf mijn werkplek uitzicht heb op de tuin en laanbomen. Zo zie ik de seizoenen voorbijgaan, de vogels die af en aan vliegen en de eekhoorn die langs de eik omhoog klimt.

Zit je in een kantoortuin zonder tuin en een betonnen omgeving, denk dan aan een behang met natuurmotief of posters en schilderijen van landschappen om de natuursfeer op de werkplek te verhogen. Als dat op jouw werkplek ingewikkeld is, dan kun je een mooie natuurfoto als screensaver of achtergrondafbeelding instellen op je computer. Of misschien kun je kussens neerleggen met een bladmotief.

#2 Zet planten neer

De natuur zien is goed, maar beleven is beter. Planten op je werkplek vergroenen de omgeving nog meer. Een mooie plant op je bureau, meerdere planten op de vensterbank, in de kast of een prachtige grote plant op de grond. Ze verbeteren de sfeer, de lucht die we inademen en ook de akoestiek. De temperatuur in een kantoorruimte met planten wordt minder snel als te warm of te koud ervaren. Bovendien verhoogt het groen op kantoor de productiviteit en creativiteit. Planten zorgen er al met al voor dat je je rustiger en gelukkiger voelt.

Zelf heb ik een mooie rond bonte Calathea op een kruk naast het bureau staan. Een jonge goudpalm siert mijn bureau, een kleine zebra Haworthia pronkt in de vensterbank en een hangplantje met de naam Peperomia versiert de muur boven een kleine fauteuil.

#3 Breng bosgeur binnen

Geur heeft een grote invloed op je gemoedstoestand. Vaak is het onbewust; je zintuigen werken namelijk nauw samen met je hersenen. Het ruiken van boslucht helpt je gestreste hersenen om in een rustige flow te komen, omdat ze van oudsher veilig en vertrouwd voor ons zijn. Planten en vooral naaldbomen verspreiden geurstoffen om zichzelf te beschermen tegen insecten en schimmels. Deze zogenaamde phytonciden zijn ook voor ons als mens gunstig. Ze hebben naast een stressverlagend effect ook een ontstekingsremmende werking. Met essentiële oliën kun je de geur van het bos naar binnen halen. Ik heb zelf een difusser met cipresolie op mijn werkplek staan.

#4 Luister naar de natuur

Het luisteren naar geluiden uit de natuur kan ons ook helpen om de stress te verminderen, beter te focussen en productiever te zijn. Natuurgeluiden werken rechtstreeks op ons brein en zenuwstelsel in, ze zorgen ervoor dat je bloeddruk en hartslag dalen en dat je lichaam tot rust komt en kan herstellen.

Het geluid van fluitende vogels, een kabbelend beekje en de wind door de bladeren maakt ons rustig. Ik gebruik zelf de app Calm, maar ook op YouTube vind je deze natuurgeluiden. Je kunt dit afspelen op je werkplek om je te helpen om te concentreren.

Als Register Wandelcoach® help ik bedrijven en medewerkers om bewuster om te gaan met werkdruk, stress en verzuim. Met deze blog laat ik zien dat ziektepreventie lang niet altijd ingewikkeld of duur hoeft te zijn. Bovenstaande tips zijn slechts een klein deel uit een heel arsenaal aan mogelijkheden om met eenvoudige ingrepen de kansen op burn-outs en ziekteverzuim te verkleinen.

Benieuwd wat je kunt doen om een burn out te voorkomen en/of het ziekteverzuim te verkleinen?

Daar help ik je graag bij.
Neem vrijblijvend contact met me op.

Verder lezen over de hulp van de natuur bij stressklachten

Over “bosbaden”: https://www.trouw.nl/nieuws/waarom-het-japanse-bosbaden-zo-gezond-is~b25c01fa/
Onderzoek WUR: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4594776/plant-op-kantoor-zorgt-voor-minder-ziekteverzuim
Meer lezen? Boektip: http://www.florencewilliams.com/the-nature-fix
Over de effecten van de natuur op de gezondheid, onderzoek hoogleraar Agnes van den Berg voor het IVN: http://www.agnesvandenberg.nl/IVN_factsheetNenG_web.pdf

Benieuwd wat je kunt doen om een burn out te voorkomen en/of het ziekteverzuim te verkleinen?  

Daar help ik je graag bij.

Vraag vrijblijvend een oriëntatiegesprek aan.

Gratis e-book!

In 3 stappen meer rust in je hoofd!

Merk je dat je onrust ervaart? Dat je hoofd overloopt?

Download mijn gratis e-book:

Ontdek hoe je in slechts 3 stappen meer rust ervaart en je hoofd helder kunt krijgen.

Na het downloaden zal ik je per e-mail nog verder inspireren. Alleen als jij dat wilt. Je kunt je altijd heel makkelijk uitschrijven.