Joost: Thuiswerken in Corona-tijd, het vreet energie. 'Ik raak er uitgeput en gestrest van.'

Terug

Thuiswerken in Corona-tijd, het vreet energie

Geplaatst op: 23/11/2020

Thuiswerken is opnieuw de norm. Hoewel je fysiek geen zwaar werk hebt is het best vermoeiend als je een groot deel van de dag zittend en online vergaderend doorbrengt.
Joost de IT manager ervaart dit zelf ook dagelijks. “Eigenlijk ben ik om drie uur al klaar, mijn ogen branden en ik ben moe.”

Joost: ‘Het thuiswerken valt zwaar, ik raak er uitgeput en gestrest van.’
Joost ervaart dat het langdurig zittend turen achter het beeldscherm hem fysiek en mentaal uitput. Hij start iedere werkdag met voorbereidingen van de online ‘Dag Start’ meeting. “Ik heb het geluk dat ik een eigen werkkamer boven heb” zegt hij tijdens een wandeling. “Mijn collega’s en teamleden zie ik tussen de was of aan de eettafel zitten met soms kinderen om hen heen. Maar, ik vind het eindeloos online vergaderen met de hele dag een headset op en turen naar het beeldscherm zwaar.”

Gemiddeld heeft Joost 4 tot 5 online meetings op een dag en tussendoor een paar belafspraken. Hij heeft nauwelijks tijd voor zijn eigen werk, een pauze of even tijd om te lunchen. “Eigenlijk is de koek al rond een uur of 3 op,” vertelt Joost. “Mijn ogen branden en ik ben dan helemaal leeg. Ik mis het gewone contact, de humor en het even sparren met een collega op kantoor.”

Thuiswerken, de hele dag zittend achter het beeldscherm is mentaal en fysiek zwaar.

 

Thuiswerken mentaal en fysiek zwaar

Thuiswerken is heel anders dan werken op kantoor. Werk en privé lopen meer in elkaar over, ook als je geen kinderen hebt. Omdat bijvoorbeeld zoals bij Joost zijn schuldgevoel een rol speelt bij het verstrijken van de deadline voor het aanleveren van de stukken. Waarbij gedachten als: ‘Wat heb ik vandaag nu eigenlijk gedaan? En, ‘heb ik wel genoeg gedaan?’, een rol spelen. Plus het ervaren van druk om te blijven zitten en een avondje door te werken omdat het eigen werk af moet. Joost wil niet gezien worden als iemand die de kantjes eraf loopt. Hij werkt sinds de komst van het Corona-virus structureel meer uren. Want: ‘Niemand ziet namelijk dat je al een volle dag gewerkt hebt en alle ballen in de lucht hebt gehouden.’

–       Online werken is heel intensief, ons brein vindt het digitale contact moeilijker en langdurig zittend werken is voor je lijf fysiek zwaar. –

Veel zitten is sowieso niet gezond. Het heeft effect op onze houding en kan gezondheidsklachten aan armen, polsen, nek en schouders opleveren. Je ogen vinden het werken achter het beeldscherm lastig, omdat het twee dimensionaal en dichtbijwerk is. Dit is vermoeiend voor de ogen en dat merk je door branderige of prikkende ogen. Het is bovendien funest voor je ogen; door het continue scherpstellen op korte afstand loop je de kans op bijziendheid en ernstige slechtziendheid.

Beeldschermwerk is dichtbijwerk, het is fysiek zwaar voor je ogen. Je loopt de kans op bijziendheid en ernstige slechtziendheid.

Vermoeidheid en stress aan het einde van de werkdag

Zo eindigt je thuiswerkwerkdag in een zware slopende dag. Vermoeidheid en stress bepalen dan hoe je stemming is en hoe je s ‘avonds je tijd doorbrengt. Zoals bij Joost, die s ’avonds laat gapend op de bank neerploft om nog even ter ontspanning een aflevering op Netflix te kijken. De tijd en energie om te gaan sporten of leuke dingen te doen ontbreekt geheel.

Thuiswerken, in je eentje op je thuiswerkplek achter je laptop, eindeloze online meetings, zittend…..
Steeds meer mensen worden hier langzaamaan moe, gestrestst en niet vrolijker van.

Energie managen in plaats van tijd

Dat begrijp ik als gecertificeerd RegisterWandelcoach® heel goed. De switch van binnen en online werken naar een vitalere dag maakte ik als zelfstandig professional al jaren geleden. Na mijn auto-ongeluk in 2012 heb ik bovendien met vallen en opstaan zelf ervaren dat je beter je energie kan managen dan je tijd. Ik leerde hoe je persoonlijk de regie over je (werk)dag neemt zodat je je energie op peil houdt en vitaal, productief en in flow kunt blijven werken. Zo hou je aan het einde van de dag nog genoeg energie over voor thuis en de leuke dingen in het leven.

RegisterWandelcoach Agnes Kleinsmit: Persoonlijk energiemanagement werkt beter dan time management.

Thuiswerken en Zelf ook Slim je energie managen?

Persoonlijk energiemanagement zorgt voor een betere balans, vermindering van stress en plezier in je werk. Zo kun je een burn-out voorkomen en/of langdurig ziekteverzuim verkleinen.

Hybride cursus: Energiek, gezond en vitaal thuiswerken.

Ben je klaar met de hele dag zitend en gestrest achter je beeldscherm te werken. En wil je de thuiswerkdag productief én gezonder inrichten zodat je s’avonds nog energie hebt. Volg dan mijn nieuwe hybride cursus Energiek, gezond en vitaal thuiswerken.
Bij de hybride cursus worden live groepsessies in een digitale omgeving gecombineerd met oefeningen en opdrachten die je thuis in een veilige omgeving kunt doen.

  • Je krijgt inzicht in jouw persoonlijke energiebalans
  • Je ervaart verbetering van concentratie en focus
  • Je krijgt weer plezier in je werk

Zin om mee te doen?
Klik op de onderstaande link voor aanmelden of het aanvragen van meer informatie voor de cursus Energiek, gezond en vitaal thuiswerken.

https://groenmotief.nl/contact/

Bronnen

Over de effecten van dichtbijwerk, lees het interview van oogarts Caroline Klaver : https://www.ad.nl/nlthuis/je-bent-gewaarschuwd-langdurig-naar-scherm-kijken-funest-voor-ogen~a65477d0/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

 

Aanmelden voor hybride cursus Persoonlijk Energiemanagement: Energie, gezond en vitaal thuiswerken.

Ja, ik kies voor meer grip op mijn energie, werk en leven.

Gratis e-book!

In 3 stappen meer rust in je hoofd!

Merk je dat je onrust ervaart? Dat je hoofd overloopt?

Download mijn gratis e-book:

Ontdek hoe je in slechts 3 stappen meer rust ervaart en je hoofd helder kunt krijgen.

Na het downloaden zal ik je per e-mail nog verder inspireren. Alleen als jij dat wilt. Je kunt je altijd heel makkelijk uitschrijven.